среда, 6 мая 2015 г.

Вибираємо школу для дитини...


Як правильно вибрати школу для дитини???
        
      Раніше все було набагато простіше. Школи були державними, викладали там по одній системі. Але це давно вже кануло в минуле, і тепер турботливі батьки прагнуть віддати свою дитину в якусь особливу школу, щоб розвинути всі наявні у неї здібності. Чи завжди це виправдано, і на чому повинен бути заснований вибір школи?

ПЕРШИЙ КРОК

       Не полінуйтеся обійти всі навколишні школи. Адже кожне з цих загальноосвітніх закладів може мати свій статус: гімназія - це школа з гуманітарним ухилом, спецшкола - школа з поглибленим вивченням одного з предметів, ліцеї - в старших класах заняття ведуть викладачі вузів, що полегшує вступ у вищі навчальні заклади.
       Розпитайте людей, що живуть по сусідству зі школою, батьків, чиї діти навчалися або навчаються в ній, в результаті ви отримаєте загальне уявлення про цей заклад. Подивіться, як виглядає сама школа: загляньте в кабінети, їдальню, спортзал. Тільки тоді ви будете мати чітке уявлення про те, в яких умовах доведеться вчитися вашій дитині.
      Дуже часто батьки, дізнавшись, що в якійсь школі є хороший педагог або кращі умови, ніж в тієї, яка знаходиться за місцем проживання, ведуть дитину туди. Адміністрація школи не має права перешкоджати вам у цьому, якщо тільки класи не укомплектовані повністю. В принципі, в цю школу можна потрапити іншим шляхом, зацікавивши чимось її керівництво (наприклад, пообіцявши оформити клас чи посприяти в організації живого куточка).
      Якщо у вас є можливість оплачувати навчання дитини у приватній школі, то не забудьте поцікавитися, крім усього іншого, чи пройшла школа державну атестацію, чи є у неї ліцензія. Інакше видані атестати будуть недійсні.


ДРУГИЙ КРОК

Обов'язково ознайомтеся зі статутом школи. З нього ви дізнаєтеся, скільки змін у школі і в якій навчатиметься дитина, чи є факультативні заняття, чи передбачено відвідування басейну, чи проводяться екскурсії. Багато шкіл через брак грошей на найнеобхідніше виходять з положення, пропонуючи так звані додаткові послуги. Питання ставиться так: «У нас передбачені заняття по ритміці, естетиці, вишиванню і т. п., але все це платно». Уточніть цей момент відразу при надходженні: ніхто не може змусити батьків і дитини займатися чимось проти їхнього бажання.


ТРЕТІЙ КРОК

       Обов'язково дізнайтеся, за якою системою буде вестися навчання. Справа в тому, що кожен учитель вносить щось своє в стандартні методики, і варіацій існує безліч. Всі вони мають плюси та мінуси, але головна перешкода в тому, що кожна конкретна система передбачає наявність у дитини до моменту початку навчання ряду певних якостей. Наприклад, необхідно з першого ж дня бути максимально зібраним, уважним, встигати перемикатися з одного виду діяльності на інший багато разів протягом уроку. Погляньте на свою дитину: чи відповідає вона цим критеріям? І не покладайтеся на те, що малюк з часом «втягнеться, звикне, навчиться ...» Дізнайтеся, скільки учнів передбачається набрати в перший клас. Якщо дітей занадто багато, то є небезпека, що інтерес до навчання може швидко згаснути, особливо у невпевнених дітей. Оптимальна кількість дітей у класі - 17-20 чоловік.

ЧЕТВЕРТИЙ КРОК

         Зараз в кожній школі майбутні першокласники проходять співбесіду, на підставі якої, як думають батьки, їм можуть відмовити в прийомі. Насправді це не так. Згідно з чинним законодавством державні школи не мають права проводити який-небудь відбір. Співбесіда дозволяє визначити психологічну готовність дитини до школи, а також рівень знань.
      Його проводить педагог, який спеціалізується на роботі з молодшими школярами, часто за участю психолога та логопеда. Співбесіда проходить обов'язково в присутності одного з батьків. Ось приблизний перелік завдань, які можуть запропонувати вашому малюкові:
- Розповісти вірш або загальновідому казку, скласти розповідь по серії картинок;
- Відповісти на низку запитань про навколишній світ;
- Пояснити значення деяких слів;
- Порахувати до десяти і справити найпростіші арифметичні дії.
    У більшості шкіл співбесіди однотипні, але вони можуть розрізнятися в залежності від того, за якою системою буде навчатися ваша дитина.
    Спеціально готувати дитину до співбесіди не варто. Головне не вселити їй страх перед школою. Буває, батьки кажуть: «Поводься пристойно, інакше в школу не візьмуть». Зазвичай нічого доброго з цього не виходить. Дитина лякається, тримається неприродно, і педагоги не можуть зрозуміти, що насправді вона знає і вміє.

П'ЯТИЙ КРОК

        Обрати вчителя для дитини завжди важко. Найкраще отримати інформацію про вчителя у батьків, чиї діти у нього вчилися. Можна задати питання йому особисто: «Чи втомлюються діти в школі? На кого орієнтуєтеся в навчанні: на слабких або сильних учнів? Наскільки важка нинішня програма? »І т. п. У результаті ви зможете судити, чи легко буде вашій дитині спілкуватися з викладачем. Чутливому і вразливому малюкові важко з вольовою і критичною вчителькою, м'яка і демократична може не впоратися з дитиною, яка не визнає дисципліни.
      Незалежно від того, в якій школі навчається дитина, пам'ятайте про головне: ваш малюк має право на якісну освіту.



Комментариев нет:

Отправить комментарий